Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Αιγάλεω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°59′23″N 23°40′29″E / 37.9897, 23.6747

Αιγάλεω


Πλατεία Εσταυρωμένου


Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Περιφέρεια Αττική
Νομός Αττικής
Επίσημος πληθυσμός 74,046 (2001)
Έκταση 6,45 km²
Ταχυδρομικός κώδικας 122
Τηλεφωνικός κωδικός 210
Δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος
Δικτυακός τόπος http://www.egaleo.gr/
Για άλλες σημασίες δείτε Αιγάλεω (αποσαφήνιση)

Το Αιγάλεω είναι δήμος τής Δυτικής Αθήνας με πληθυσμό 74.046 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001 - ο πραγματικός πληθυσμός της είναι γύρω στις 100.000). Συνορεύει προς τα ανατολικά με το δήμο Αθηναίων, βόρεια με τους δήμους Περιστερίου και Χαϊδαρίου, δυτικά με τους δήμους Νίκαιας και Αγ. Βαρβάρας και νότια με τους δήμους Ρέντη και Ταύρου. Το ένα τέταρτο του δήμου είναι βιομηχανική περιοχή, ενώ το έδαφος του διασχίζουν πέντε μεγάλες οδικές αρτηρίες και συγκεκριμένα οι Λεωφόροι Κηφισσού, Αθηνών, Θηβών, Πέτρου Ράλλη και η Ιερά Οδός. Πρίν από μερικά χρόνια ήταν πρωτεύουσα τής Δυτικής Αττικής. Η προπολεμική ονομασία της περιοχής του Αιγάλεω ήταν Πυριτιδοποιείο, αναφερόμενη στο γνωστό εργοστάσιο παρασκευής πυρίτιδας ιδιοκτησίας Μποδοσάκη, που έδρευε στο χώρο του σημερινού δημοτικού άλσους της πόλης.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορικά στοιχεία

Η περιοχή του Αιγάλεω ονομάστηκε έτσι από το βουνό Αιγάλεω, που το αρχαιοελληνικό του όνομα σημαίνει "λαός κατσικιών" (Αιγάλεως < {αίγα + λεώς}, λεώς είναι αντέκταση του λαός). Στο όρος Αιγάλεω είχε εγκατασταθεί ο βασιλέας των Περσών Ξέρξης για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ναυμαχίας στον κόλπο της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ.. Σημειώνουμε πάντως ότι στον δήμο Αιγάλεω δεν ανήκει το βουνό, καθώς τα όριά του εκτείνονται σε μικρή απόσταση απ' αυτό, προς την πλευρά τής Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 στην περιοχή συνέρρευσαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία δημιουργώντας έτσι τους πρώτους οργανωμένους πυρήνες, αφού εκείνη την εποχή οι μοναδικοί κάτοικοι εκεί ήσαν μερικές εκατοντάδες εργατών του τοπικού πυριτιδοποιείου. Στην τοποθεσία, που στη συνέχεια αναγορεύθηκε ως κοινότητα, δόθηκε τότε η συμβολική ονομασία "Νέες Κυδωνίες".

Το Ηρώο στο Δημοτικό Άλσος.
Το Ηρώο στο Δημοτικό Άλσος.

Επί Κατοχής (1941) η πόλη αναβαθμίσθηκε σε δήμο, ενώ στις 29-9-1944 θρήνησε την απώλεια τουλάχιστον 65 άοπλων και αθώων κατοίκων της, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής γερμανικού τάγματος στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου (τα περισσότερα σπίτια της οποίας παραδόθηκαν στις φλόγες), δίπλα στον ποταμό Κηφισσό. Τα επόμενα χρόνια, στην πόλη -που σταδιακά οικοδομήθηκε πλήρως και απώλεσε τον παλιότερο χαρακτήρα του πευκόφυτου προαστείου- κατέφυγε πλήθος εσωτερικών μεταναστών που αναζητούσαν δουλειές, ενώ άνθηση γνώρισαν τα λαϊκά κέντρα της περιοχής με ρεμπέτικη μουσική τα οποία αποτέλεσαν πόλο έλξης και εκτόνωσης για την τοπική κοινωνία. Από αυτά, πέρασαν άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων για να δουν και να ακούσουν τους αγαπημένους τους τραγουδιστές και τραγουδίστριες, αλλά και τους δεξιοτέχνες των λαϊκών μουσικών οργάνων. Μερικοί από αυτούς τους καλλιτέχνες μάλιστα είτε έζησαν με τις οικογένειές τους στο Αιγάλεω για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε άφησαν εδώ την τελευταία τους πνοή, όπως οι σπουδαίες τραγουδίστριες Μαρίκα Νίνου και Ρίτα Αμπατζή. Έδώ έζησε ο Στράτος Παγιουμτζής που ερμήνευσε εκατοντάδες ρεμπέτικα τραγούδια, εδώ φυσικά και ο Γιώργος Ζαμπέτας, ένας από τους μεγαλύτερους σολίστες του μπουζουκιού και συνθέτης πάμπολλων κλασικών λαϊκών τραγουδιών. Εδώ δημιούργησε και ο σημαντικότατος Σπύρος Ζαγοραίος με τη γυναίκα του Ζωή, που συνεχίζουν να διακρίνονται ακόμη και σήμερα στο χώρο με τη γνήσια λαϊκή φωνή τους. Την πόλη αυτή τιμάει και μια ολόκληρη γενιά Πολυκανδριώτηδων.

Το Αιγάλεω είναι αδελφοποιημένος δήμος με το δήμο Λεγανές Ισπανίας, από τη δεκαετία του '80.

Δημοτικοί άρχοντες

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος κοινοτάρχης των Νέων Κυδωνιών και διάδοχός του υπήρξε ο Κουρούσης.

Κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής αλλά και της περιόδου που ακολούθησε τα Δεκεμβριανά, οι τοπικοί άρχοντες ήταν δοτοί, διορισμένοι από τις κατοχικές αρχές.

Ο αποβιώσας το 2006 Γιάννης Μπατζακίδης του ΚΚΕ αναφέρεται ως ο πρώτος "δια βοής" εκλεγμένος δήμαρχος Αιγάλεω, έπειτα από λαϊκή συνέλευση στην Πλατεία Εσταυρωμένου λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την πρωτεύουσα, τον Οκτώβριο του 1944.

Την τριετία 1947-1949 το δημοτικό θώκο κατείχε ο Άγγελος Κούβελος συγγενής του συζύγου της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη

Μετά τις σύντομες θητείες των Μώρου και Καθάριου (από το 1950 έως τις αρχές του 1951), δήμαρχος Αιγάλεω ορκίσθηκε ο ανεξάρτητος Απόστολος Στίγκας.

Από τις πιο ιστορικές προσωπικότητες στη συνέχεια ήταν ο Σταύρος Μαυροθαλασσίτης, που πρωτοεξελέγη το Φεβρουάριο του 1955 και κυριάρχησε στα δημοτικά πράγματα τις δεκαετίες του '50 και του '60.

Διορισμένος από την δικτατορία των συνταγματαρχών ήταν ο Ορφέας Τζανετόπουλος, ενώ έπειτα από τη μεταπολίτευση στο προσκήνιο βρέθηκε αρχικά ο Πάνος Σπηλιόπουλος που εκλέχθηκε τρεις φορές και τέλος ο Γιάννης Μυστακόπουλος, με ισάριθμες θητείες.

Σημερινή διοίκηση

Δήμαρχός της πόλης είναι ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στα τέλη Απριλίου 2007 εξελέγη πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.) με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Το δημοτικό συμβούλιο απαρτίζουν για την τετραετία 2007-2010 τέσσερις παρατάξεις: Το "Σύγχρονο Ανθρώπινο Αιγάλεω" (Καλογερόπουλος-Ν.Δ.), το "Αιγάλεω-Νέα Εποχή" (Χρήστος Καρδαράς-ΠΑΣΟΚ), η "Ανάπλαση Αιγάλεω" (Μυστακόπουλος-παραιτήθηκε πριν αναλάβει, στα τέλη Δεκεμβρίου 2006, και προσωρινά επικεφαλής είναι η κ. Κλειώ Μαυροθαλασσίτου-Ανεξάρτητη παράταξη με συμμετοχή του Συνασπισμού) και η "Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω" (Γιώτης Σαντζαρίδης-ΚΚΕ-ΔΗ.Κ.ΚΙ.-Κομμουνιστική Ανανέωση-Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών).

Σημειώνουμε ότι στις 4 παρατάξεις συμμετέχουν και ορισμένα άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, απ' αυτόν που παρέχει την κύρια υποστήριξη.

Στις δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 συναγωνίσθηκαν οι κ.κ. Καλογερόπουλος (δήμαρχος Αιγάλεω 2003-2006), Μυστακόπουλος, Καρδαράς και Σαντζαρίδης. Επανεξελέγη ο κ. Καλογερόπουλος με 42,06%, μετά και την εκδίκαση ένστασης από τον συνδυασμό Καρδαρά.

Στις βουλευτικές Εκλογές του 2004 στο Αιγάλεω ήρθε πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Η Αριστερά συνολικά (ΚΚΕ, ΣΥΝ και διάφορες οργανώσεις) συγκέντρωσε ποσοστό 18,85%. Στις βουλευτικές Εκλογές του 2007 στο Αιγάλεω ήρθε πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Η Αριστερά συνολικά (ΚΚΕ, ΣΥΝ και διάφορες οργανώσεις) συγκέντρωσε ποσοστό 24,43%.

Τοπικά προβλήματα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής σήμερα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και το κυκλοφοριακό. Θεωρείται από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές τής Αττικής με κατοίκους που στην πλειοψηφία τους έχουν χαμηλό εισόδημα.

Στο Αιγάλεω σταθμεύει και το μεγαλύτερο μέρος τών απορριμματοφόρων τού Δήμου Αθηναίων, από τη 10ετία τού '80, κάτι που έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις τών δημοτικών αρχών και τών δυο δήμων.

Επίσης σημαντικό "αγκάθι" για το δήμο αποτελεί η προοπτική δημιουργίας επί του εδάφους του, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων ο οποίος προορίζεται -σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες- να δημιουργηθεί στην περιοχή του πολύπαθου "Ελαιώνα" και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Αθλητισμός και πολιτισμός

Το Δημοτικό Στάδιο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης", έδρα του Α.Ο. Αιγάλεω, εξωτερική όψη.
Το Δημοτικό Στάδιο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης", έδρα του Α.Ο. Αιγάλεω, εξωτερική όψη.

Το Αιγάλεω διαθέτει ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε το 1946 (Α.Ο. Αιγάλεω) έπειτα από συγχώνευση τεσσάρων ομάδων και την περίοδο 2007-2008 αγωνίζεται στη Β' Εθνική. Για την ομάδα αυτή έχουν εκδοθεί και δυο πολυσέλιδα βιβλία τού Αιγαλιώτη συγγραφέα Νίκου Νικολαΐδη με αξιολογότατο φωτογραφικό υλικό.

Το Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω φέρει το όνομα του αριστερού δημάρχου Σταύρου Μαυροθαλασσίτη που αγωνίστηκε τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 να αναμορφώσει τον δήμο.

Εκτός της ποδοσφαιρικής ομάδας υπάρχει και το τμήμα καλαθόσφαιρας του συλλόγου (με έδρα το Δημοτικό κλειστό γυμναστήριο, ευρισκόμενο στο χώρο του πρώτου γηπέδου ποδοσφαίρου το οποίο είχε κατασκευασθεί στην πόλη) που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών, αλλά και το τμήμα του βόλεϊ γυναικών που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία.

Επίσης, στην πόλη εδρεύουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία του Διαγόρα Δρυοπιδέων Αιγάλεω, του Θεμιστοκλή, της Ιεράπολης, του Ορφέα, του Κρόνου, του Ζέφυρου καθώς και της Ελλάδας Ποντίων. Κολυμβητικό τμήμα διαθέτει τόσο ο Αιγάλεω Α.Ο., όσο και η Ολυμπιάδα 73.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί εθνικοτοπικοί σύλλογοι (Ποντίων, Κρητών, Μικρασιατών), αθλητικοί (μπάσκετ, βόλλεϊ, κολύμβηση, γυμναστική, ποδόσφαιρο 5Χ5, καράτε, ταε-κβο-ντο, δρόμοι μεγάλων αποστάσεων), πολιτιστικοί (Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πρόοδος Λιούμη, Καλλιτεχνικός Πνευματικός Σύλλογος, Μορφωτική Εκδρομική Εστία, Ιερά Οδός, Μικρασιατών οι Νέες Κυδωνίες) και άλλοι (Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Σύνδεσμος Εφέδρων, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνων και Εμπόρων, Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Πανελλήνια Επιτροπή Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Εξωρραϊστικός Σύλλογος Άνω Λιούμη, Εξωρραϊστικός Σύλλογος Ιεραπόλεως κ.ά.).

Η έκθεση βιβλίου "Δυτικά της Αθήνας" διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Άλσος.
Η έκθεση βιβλίου "Δυτικά της Αθήνας" διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Άλσος.

Από τα "σήματα κατατεθέντα" τής πόλης είναι ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας που την αποκαλούσε "Αιγάλεω Σίτι", καθώς και η καμινάδα του πάλαι ποτέ "πυριτιδοποιείου" στον χώρο του οποίου σήμερα εκτείνεται το δημοτικό άλσος.

Μεταξύ τών εκδηλώσεων που θεωρούνται επιτυχημένες τα τελευταία χρόνια είναι η έκθεση βιβλίου και η παρέλαση τών καρναβαλιστών. Ακόμη, κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα σειρά πολιτιστικών δρώμενων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.λ.π.) στο ανοιχτό θέατρο "Αλέξης Μινωτής", του άλσους Αιγάλεω. Να σημειωθεί επίσης, ότι στο κτίριο του παλαιού δημαρχείου Αιγάλεω στεγάζεται το πνευματικό κέντρο του δήμου, που φέρει την επωνυμία "Γιάννης Ρίτσος" και το οποίο φιλοξενεί κατά τακτά διαστήματα διάφορες καλλιτεχνικές εκθέσεις. Στην πόλη εδρεύουν και δύο θεατρικές σκηνές, η "Δυτική όχθη" και η "Ρένα Βλαχοπούλου", τις οποίες δημιούργησε ο καλλιτέχνης Χάρης Ρώμας.

Στο Δήμο Αιγάλεω έχουν την έδρα τους τα δύο μεγαλύτερα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Το ΤΕΙ Αθήνας έχει αναπτυχθεί σε χώρο του τέως Πυριτιδοποιείου μεταξύ των οδών Αγίου Σπυρίδωνος και Δημητσάνης ενώ το ΤΕΙ Πειραιά στην περιοχή που ονομαζόταν από τους παλαιότερους κατοίκους "κτήμα Λεβίδη", μεταξύ των οδών Θηβών και Πέτρου Ράλλη. Από την έναρξη της λειτουργίας του Μετρό, τέθηκαν σε λειτουργία τοπικές λεωφορειογραμμές για την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Επώνυμοι δημότες

 • Επί τιμή:

Μίκης Θεοδωράκης (μουσικοσυνθέτης), Μανώλης Γλέζος (πολιτικός και συγγραφέας).

 • Γιώργος Μεσσάλας (σκηνοθέτης)
 • Γιάννης Δημαράς (πολιτικός και δημοσιογράφος)
 • Δάνης Κατρανίδης (ηθοποιός)
 • Λάκης Χαλκιάς (συνθέτης)
 • Νάσος Αθανασίου (δημοσιογράφος)
 • Νίκος Γαλανός (ηθοποιός)
 • Κώστας Πρέκας (ηθοποιός)
 • Τάσος Χαλκιάς (ηθοποιός)
 • Ελένη Ράντου (ηθοποιός)
 • Θεόφιλος Βερύκιος (θεατρικός συγγραφέας)
 • Αλέξανδρος Ασωνίτης (λογοτέχνης)
 • Μάκης Πανώριος (λογοτέχνης)
 • Θεόδωρος Ταβουλάρης (ποιητής)
 • (+) Ιορδάνης (Νάκης) Δημητριάδης (συγγραφέας)
 • Παναγιώτης Χατζηαντώνογλου (ποιητής, συγγραφέας, συλλέκτης και μελετητής ελληνικού λαϊκού τραγουδιού)
 • Γεράσιμος Γερολυμάτος (ζωγράφος, λογοτέχνης)
 • Γιώργος Μπλάνας (λογοτέχνης, κριτικός)
 • Γιάννης Ρουσινέλης (εικαστικός, μουσικός)
 • Νίκος Νικολαΐδης (συγγραφέας)
 • Μαρία Καφετζή (ζωγράφος)
 • Νίκος Μιχιώτης (συγγραφέας)
 • Ασπασία Τζιτζικάκη (ηθοποιός)
 • Καλλιόπη Κουτήφαρη (γλύπτρια)
 • Τόνυ Άντονυ (ηθοποιός)
 • Κάτια Νικολαΐδου (ηθοποιός)
 • Μιχάλης Καλλέργης (δημιουργός και ερμηνευτής παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών)
 • Τάκης Καλλέργης (μουσικός, μέλος της ορχήστρας του Τσιτσάνη)

Τοπικός και ηλεκτρονικός Τύπος

Διαθέτει επίσης δυο εφημερίδες που έχουν έδρα τους το Αιγάλεω:

Την εφημερίδα "Αιγάλεω" - Μηνιαία- (έχει την έδρα της στη Γρηγορίου Κυδωνιών 15-Αιγάλεω και εκδίδεται από το 1985 από τον Γιώργο Καφετζή)και ασχολείται αποκλειστικά με το Αιγάλεω και την Εβδομαδιαία εφημερίδα "Υπεύθυνος Πολίτης" (εκδίδεται από το (2003) με εκδότη τον Θ. Γκουβίτσα και διευθυντή τον Β. Παπαδόπουλο και με έδρα το Αιγάλεω - Φωκαίας 2 & Θηβών) η οποία εκτός του Αιγάλεω καλύπτει και τους Δήμους Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

Στο Αιγάλεω κυκλοφορούν και άλλες εφημερίδες- που όμως έχουν έδρα άλλους Δήμους όπως: "Η Πόλη μας" (Μηνιαία -έχει την έδρα της στην Αγ. Βαρβάρα και εκδίδεται από τον Μ. Δίπλα και ασχολείται με το Αιγάλεω) και οι "15 μέρες στη Δυτική Αθήνα" (εκδίδεται από τον Κώστα Σπηλιόπουλο και έχει την έδρα της στο Χαϊδάρι).

Από το 2006 κυκλοφορεί περιοδικό με τίτλο Πυριτιδοποιείο που ασχολείται αποκλειστικά με το Αιγάλεω και έχει την έδρα του σ' αυτό (εκδότης ο Στ. Βασιλειάδης). Αντικείμενα του περιοδικού αποτελούν δημοτικά και πολιτικά θέματα, αθλητισμός, παιδεία, πολιτισμός, οικολογία και περιβάλλον. Σκοπός του είναι η παρακίνηση για ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά της πόλης.

Από το 2007 κυκλοφορεί επίσης και το μοναδικό free press περιοδικό της Δυτικής Αθήνας το WEST POINT και έχει έδρα το Αιγάλεω (Φωκαίας 2 και Θηβών) με εκδότη τον θ. Γκουβίτσα και διευθυντή τον Β.Παπαδόπουλο. Το WEST POINT είναι ένα περιοδικό ποικίλης ύλης και απευθύνεται στους νέους.

Περιστασιακά εκδίδονται και επαγγελματικοί οδηγοί.

Από το 2004 λειτουργεί στο διαδίκτυο ιστοσελίδα (www.egaleocity.gr) αναφερόμενη αποκλειστικά στο Αιγάλεω, με αθλητική κυρίως, αλλά και γενικότερη τοπική θεματολογία. (υπεύθυνος εγκαταστάτης είναι ο Αιγαλιώτης γραφίστας Παν. Γαζεπίδης)

Υπάρχει επίσης από το 1999 και μηνιαία διαδικτυακή εκπομπή μικρής διάρκειας που κάνει η εφημερίδα Αιγάλεω (geocities.com/egaleonews/radio.wma).

Συγκοινωνιακή πρόσβαση

Την πόλη εξυπηρετούν οι λεωφορειακές γραμμές προς Κορυδαλλό Α17 και Β17 (από την οδό Ζήνωνος), 839 (από την οδό Μαινάνδρου προς Αγία Βαρβάρα), 813 ("Αβέρωφ-Προύσσης") από το "Θέμιδος Μέλαθρον", 856 ("Αθήνα-Δάφνη-Υμηττός"), καθώς και όλες οι γραμμές που έχουν αφετηρία την Πλατεία Κουμουνδούρου και διέρχονται δια της Ιεράς Οδού.

Ακόμη, από το Σάββατο 26 Μαΐου 2007, στην Πλατεία Εσταυρωμένου λειτουργεί ο σταθμός του Μετρό "Αιγάλεω".

Πηγές

 • "60 χρόνια τοπική αυτοδιοίκηση στο Αιγάλεω"-Νίκος Στεφ.Μιχιώτης (1996)
 • "50 χρόνια Αιγάλεω"-Νίκος Δημ. Νικολαΐδης (1998)
 • "Χρέος Τιμής"-Νίκος Στεφ. Μιχιώτης (2001)
 • "Από τις Νέες Κυδωνίες στο δήμο Αιγάλεω"-Ευγενία Μπουρνόβα (2002)
 • "Τέχνης έργα & πρόσωπα του Αιγάλεω"-Δήμος Αιγάλεω (2006)
 • Παναγιώτης Χατζηαντώνογλου «Το Αιγάλεω στο λαϊκό τραγούδι»-Δήμος Αιγάλεω & Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιερά Οδός» (2006).
 • "Η ιστορία του Αιγάλεω, από τις λαμαρίνες στα σαλόνια της Ευρώπης"-Νίκος Δημ. Νικολαΐδης (2007)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Δυτικά Προάστια Αθηνών

Δήμοι: Αγία Βαρβάρα | Άγιοι Ανάργυροι | Αιγάλεω | Άνω Λιόσια | Ασπρόπυργος | Γαλάτσι | Ελευσίνα | Ζεφύρι | Περιστέρι | Πετρούπολη | Ίλιον | Καματερό | Μαγούλα | Μάνδρα | Μεταμόρφωση | Μοσχάτο | Νέα Ιωνία | Νέα Φιλαδέλφεια | Νέα Χαλκηδόνα | Χαϊδάρι | Ταύρος

Συνοικίες: Ανάκασα | Ανθούπολη | Αφαϊα | Ζωφριά | Κολωνός | Μενίδι | Σεπόλια | Σκαραμαγκάς


Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών
 Συγκρότημα

Νομαρχία Αθηνών: Αγία Βαρβάρα | Αγία Παρασκευή | Άγιοι Ανάργυροι | Άγιος Δημήτριος | Αθήνα | Αιγάλεω | Άλιμος | Αργυρούπολη | Βριλήσσια | Βύρωνας | Γαλάτσι | Γλυφάδα | Δάφνη | Εκάλη | Ελληνικό | Ζωγράφου | Ηλιούπολη | Ηράκλειο | Ίλιον | Καισαριανή | Καλλιθέα | Καματερό | Κηφισιά | Λυκόβρυση | Μαρούσι | Μελίσσια | Μεταμόρφωση | Μοσχάτο | Νέα Ερυθραία | Νέα Ιωνία | Νέα Πεντέλη | Νέα Σμύρνη | Νέα Φιλαδέλφεια | Νέα Χαλκηδόνα | Νέο Ψυχικό | Φάληρο | Παπάγος | Πεντέλη | Περιστέρι | Πετρούπολη | Πεύκη | Ταύρος | Υμηττός | Φιλοθέη | Χαϊδάρι | Χαλάνδρι | Χολαργός | Ψυχικό

Νομαρχία Πειραιώς: Άγιος Ιωάννης Ρέντης | Δραπετσώνα | Κερατσίνι | Κορυδαλλός | Νίκαια | Πειραιάς | Πέραμα