Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Αθανάσιος Τσαλδάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης (1921-1997) ήταν πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1964 με την υποστήριξη της ΕΡΕ και από το 1974 εκλεγόταν συνεχώς μέχρι το θάνατο του με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Στις κυβερνήσεις Καραμανλή[1][2][3] χρημάτισε υφυπουργός κοινωνικών υπηρεσιών το 1974, το 1976 υφυπουργός συγκοινωνιών και την περίοδο 1977-1980 υφυπουργός προεδρίας . Την περίοδο 1981-1982 χρημάτισε υφυπουργός προεδρίας στην κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη[4]. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχτηκε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και επανεκλέχτηκε τον Απρίλιο του 1990. Παρέμεινε στο προεδρικό αξίωμα μέχρι το 1993. Τον Μάρτιο του 1995 ήταν υποψήφιος[5] Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρόταση της ΝΔ, η οποία τον υποστήριξε με τους 109 βουλευτές της και στις τρεις ψηφοφορίες. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Απεβίωσε στις 4 Οκτωβρίου του 1997 από καρκίνο και τάφηκε στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού[6]. Ήταν παντρεμένος με την Πανδώρα Παπαδάτου και είχαν μια κόρη, την Μάουζη, η οποία σήμερα είναι πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων.

Αναφορές