Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα

Μιλάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου, γνωστός ως Duomo
Ο Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου, γνωστός ως Duomo

Το Μιλάνο ιδρύθηκε το 400 π.Χ. από Γαλάτες και κατακτήθηκε τελικά από τους Ρωμαίους το 196 π.Χ.Το Μιλάνο (ιταλικά Milano) είναι πόλη της Βόρειας Ιταλίας. Βρίσκεται, σε υψόμετρο 120 μέτρων, στην πεδιάδα της Λομβαρδίας, της πιο πυκνοκατοικημένης και αναπτυγμένης περιφέρειας της χώρας. Είναι το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του Ιταλικού Βορρά και έδρα του ιταλικού χρηματιστηρίου. Η πόλη έχει 1.308.500 κατοίκους (2004) και η ευρύτερη περιοχή (La Grande Milano) περίπου 4.500.000 κατοίκους. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και πρώτη από οικονομική δραστηριότητα. Η οικονομική σπουδαιότητα της πόλης αυξήθηκε σημαντικά απ' το 1870, που έγινε βιομηχανικό κι εμπορικό κέντρο. Στις επιχειρήσεις της απασχολούνται πάνω από 650.000 εργάτες κι η επιρροή της επεκτείνεται σ' ολόκληρη την Ιταλία. Το Μιλάνο είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στον κόσμο για την λυρική όπερα, με το διάσημο Teatro alla Scala (Λα Σκάλα). Η Biblioteca Ambrosiana έχει τα σχέδια και τα σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι μεταξύ αυτών χειρόγραφα και σχέδια, και είναι μια από τις κύριες πηγές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το Μιλάνο φιλοξένησε την παγκόσμια έκθεση το 1906, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1934 και το 1990, το ευρωπαϊκό Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1980.


Πίνακας περιεχομένων

[Επεξεργασία] Ιστορία

Στο Μιλάνο, παλιότερη ονομασία του Μεδιόλανο, υπογράφτηκε το 313 μ.Χ. το διάταγμα των Μεδιολάνων, από το Μέγα Κωνσταντίνο και τον Λικίνιο, για την ανεξιθρησκία και την ελευθερία της Εκκλησίας. Το ΙΑ' αι. το Μιλάνο συγκλονίστηκε απ' τους αγώνες ανάμεσα στους ευγενείς, ιππότες, αστούς και τη λαϊκή κίνηση των Πατάρων. Η πόλη, σαν πρωτεύουσα του δουκάτου του Μιλάνου, γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική κίνηση ιδιαίτερα την εποχή κυριαρχίας σε αυτή της οικογένειας των Σφόρτσα. Εκεί έμενε ο μεγάλος ζωγράφος και πανεπιστήμονας της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, σάν προσκεκλημένος του μεγάλου του προστάτη ηγεμόνα του Μιλάνου Λουδοβίκου Σφόρτσα. Ο μνημειώδης καλλιτέχνης εγκατέλειψε την πόλη μετά την κατάληψη της πόλης απο τα Γαλλικά στρατεύματα, και την αιχμαλωσία του Λουδοβίκου Σφόρτσα (1500). Τον 14ο αι. η πόλη έγινε μεγάλη αγορά όπλων στην Ευρώπη και διεθνές τραπεζιτικό κέντρο. Οι συνεχείς πόλεμοι στα επόμενα χρόνια εξάντλησαν την πόλη. Με την εμφάνιση της βιομηχανίας του βαμβακιού η πόλη ξαναποκτά την οικονομική της άνθηση. Με τη δημιουργία του βασίλειου της Ιταλίας το Μιλάνο έγινε οικονομική πρωτεύουσα.


[Επεξεργασία] Aξιοθέατα

 • Πλατεία Duomo (Piazza del Duomo):Λαμπρό μνημείο της πόλης είναι ο περίφημος καθεδρικός ναός της, γοτθικού ρυθμού, που άρχισε να χτίζεται το 1386 και τελείωσε το 19ο αιώνα. O καθεδρικός ναός του Duomo είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικός ναός του κόσμου (ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός βρίσκεται στη Σεβίλλη).
 • Galleria Vittorio Emanuele II Ιστορική Στοά Μαγαζιών
 • Σκάλα του Mιλάνου Για χρόνια υπήρξε το σημείο αναφοράς της πολιτιστικής και κοινωνικής ελίτ της πόλης. Oι εργασίες αναπαλαίωσης προχωρούν και η Σκάλα θα είναι σύντομα έτοιμη να υποδεχτεί τους φιλόμουσους θεατές.
 • Ο ιερός ναός Santa Maria delle Grazie, διάσημος για την τοιχογραφία Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Oι βιτρίνες στο Mιλάνο είναι αξιοθέατο. Aκόμα πιο αξιοθέατα όμως είναι τα ατελιέ των σχεδιαστών. Kατευθυνθείτε προς το Quadrilatero d' Oro, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα στη Via Monte Napoleone και στη Via Sant' Andrea. Αξίζει να περάσετε περπατώντας από το ένα στούντιο στο άλλο, θαυμάζοντας την υψηλή ραπτική που συνήθως βλέπουμε σε περιοδικά lifestyle.

[Επεξεργασία] Διάσημες επιχειρήσεις στο Μιλάνο

 • Alfa Romeo
 • Armani
 • Gianni Versace
 • Pirelli
 • Prada
 • Telecom Italia
 • UniCredit

[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία


Easypedia.gr 2008-14
This article is from Wikipedia. Please visit Wikipedia.org for the latest version or to edit this article.
Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2
or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts.
A copy of the license is included in the section entitled GNU Free Documentation License.